Munirah Khairuddin, Ketua Pengarah Eksekutif Malaysia & Shariah Global & Pengarah Urusan, Pengedaran Strategik & Perhubungan Pelanggan Institusi (Asia Tenggara & Shariah Global)

Pengarah Eksekutif Bukan Bebas

Munirah menyertai Principal pada November 2006 dan dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Eksekutif Malaysia pada Mei 2013.  Beliau telah memainkan peranan penting dalam memimpin syarikat untuk mengembangkan asetnya di bawah pengurusan (AUM), memperdalam kepimpinan runcitnya dengan tumpuan baru dalam ruang persaraan swasta dan penyelesaian digital yang inovatif untuk memberi manfaat kepada semua rakyat Malaysia tanpa mengira latar belakang kewangan mereka, dan mengekalkan pengurusan risiko dan prestasi pelaburan yang konsisten. Di bawah kepimpinannya, Principal Malaysia telah memulakan perjalanan penting dalam memenuhi komitmennya ke arah Matlamat Pembangunan Mampan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSDG).

Tanggungjawab Munirah memastikan Principal Malaysia terus berkembang. Pada bulan Mac 2023, Munirah dilantik sebagai Ketua Perniagaan Global Islam untuk Principal, dan baru-baru ini dia dilantik sebagai Pengarah Urusan Pengedaran Strategik & Perhubungan Pelanggan Institusi (Asia Tenggara & Syariah global) untuk Principal Asia Tenggara, mengawasi hubungan pelanggan dan pengedaran institusi strategik utama.

Sebelum Principal, Munirah bekhidmat sebagai ahli ekonomi dan ahli strategi G7 untuk syarikat minyak dan gas multinasional Fortune 500. Sebelum itu, beliau adalah pengurus portfolio pendapatan tetap untuk pasaran baru muncul di Rothschild Asset Management di London.

Pengiktirafan Munirah sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Pengurusan Aset tahun Malaysia 2024 oleh Anugerah Perbankan & Kewangan Global. Munirah juga diiktiraf sebagai CEO of the Year, Malaysia dalam Anugerah Terbaik Pengurusan Aset Asia 2015 dan 2014. Munirah juga dipilih sebagai salah satu penerima anugerah "25 wanita Pengurusan Aset Terbaik" oleh pelabur Asia pada tahun 2014.

Kelayakan: 
Munirah ialah pemegang status Penganalisis Kewangan Bertauliah dan memegang Lesen Wakil Perkhidmatan Pasaran Modal untuk pengurusan dana. Beliau berkelulusan Sarjana Muda Sastera (Kepujian) dalam Perakaunan & Analisis Kewangan daripada University of Newcastle Upon Tyne, United Kingdom.