Liew Swee Lin, Pengarah Bukan Eksekutif Bebas

Swee Lin adalah eksekutif peringkat lembaga kanan dengan pengalaman pengurusan lebih dari 28 tahun di rantau ASEAN mewujudkan nilai pemegang saham dalam sektor media, perkhidmatan kewangan dan e-dagang. Sejak 2007, beliau berkhidmat sebagai Pengarah Eksekutif di perkhidmatan kewangan dan entiti media di Malaysia.

Pada masa ini, beliau adalah Penasihat Luar untuk Bain & Co SE Asia Inc's latihan Perkhidmatan Kewangan dan baru-baru ini bertugas di Astro Malaysia Holdings, syarikat media pengguna terkemuka di ASEAN sebagai Ketua Pegawai Operasi Kumpulan. Beliau juga berkhidmat sebagai Pengarah Eksekutif Astro Go Shop, usaha sama dengan GS Home Shopping Inc. Korea setelah beliau menerajui pengembangan terus Astro ke dalam e-dagang yang ditubuhkannya sebagai pasukan pengurusan perintisnya pada tahun 2015.

Sebelum bergabung dengan Astro, Swee Lin adalah Naib Presiden Eksekutif di Retail Bank Alliance Financial Group di Malaysia dan juga merupakan Pengarah Eksekutif Alliance Islamic Bank. Beliau juga pernah memegang jawatan kepemimpinan kanan di Standard Chartered Bank yang bertanggungjawab untuk portfolio Pengurusan Kekayaan, Perbankan Prioriti, Kad Kredit dan Pinjaman Peribadi. Pada awal tahun kerjayanya, beliau mendapat pendedahan industri multidisiplin di FMCG, insurans, makanan dan minuman dan farmaseutikal ketika mengetuai perniagaan serantau di Ogilvy One Worldwide, sebahagian daripada WPP PLC (FTSE 100), yang beroperasi di Malaysia untuk melayani pelanggannya di Asia Pasifik.

Kelayakan:
Pemasaran Antarabangsa MSc dari University of Strathclyde dan Stanford Eksekutif Program di Stanford Graduate School of Business pada tahun 2017. Ahli Persatuan Perancangan Kewangan Malaysia (FPAM), Institut Pengarah Singapura dan Pengarah Korporat Perikatan Malaysia (MACD).