Lai Mee Fong , Pengarah Bukan Eksekutif Bukan Bebas

Mee Fong, kini Ketua Pegawai Kewangan Touch ' n Go Sdn Bhd (anak syarikat milik penuh CIMB Group), yang menyediakan penyelesaian pembayaran elektronik tanpa sentuhan kepada ekosistem pengangkutan di seluruh negara dan merupakan penerbit e-wang terbesar di negara ini. Mandatnya dari CIMB termasuk bekerjasama dengan Ketua Pengarah Eksekutif untuk terus mengembangkan francais Touch ' n Go Sdn Bhd dan memacu strategi transformasi kewangan.

Peranan sebelum ini, Mee Fong adalah Pengarah Urusan di CIMB dan juga memegang peranan CFO di cimb Digital Asset (CDA), di mana beliau bertanggungjawab untuk perancangan kewangan keseluruhan dan pengurusan pelaburan digital strategik CIMB Group termasuk francais Touch 'n Go dan operasi Bank digital di Filipina dan Vietnam. Kepakaran beliau termasuk penasihat kewangan, perancangan dan penstrukturan cukai, analisis kewangan, pengurusan risiko dan pengurusan pematuhan. Beliau bekerja dengan perniagaan dalam semua spektrum termasuk belanjawan dan ramalan, pemodelan kewangan, perancangan cukai dan modal, penstrukturan, Pengurusan Risiko, Pematuhan dan pengurusan audit. Beliau bertanggungjawab untuk simulasi kewangan peringkat kumpulan, aset berwajaran risiko dan penilaian impak modal bagi setiap latihan korporat, inisiatif/ projek kumpulan termasuk perancangan pemulihan, simulasi ujian tekanan, pelaksanaan model Kerugian Kredit yang dijangkakan dan pelbagai inisiatif utama termasuk penyelesaian dan perdamaian GL. Beliau berperanan penting dalam melancarkan rangka kerja Risiko Operasi Kumpulan di seluruh portfolio CDA dan sejak itu telah menjadi peserta aktif dalam semua jawatankuasa risiko dan audit.

Mee Fong telah berada dalam profesion perakaunan selama lebih daripada 25 tahun. Beliau memulakan kerjayanya dengan Pricewaterhousecoopers, yang terlibat dalam pelbagai jaminan dan kerja berkaitan nasihat untuk pelanggan dari spektrum industri yang luas. Amalan profesionalnya telah mengumpulkan pengalaman yang tidak ternilai kerana pendedahan yang dia miliki kepada pelbagai jenis operasi perniagaan, penggabungan dan pengambilalihan dan transaksi korporat. Beliau memperoleh pengalaman pengawalseliaan yang berharga semasa ditugaskan ke Suruhanjaya Sekuriti pada tahun 2004 di mana beliau bertanggungjawab untuk pemeriksaan syarikat pengurusan aset mengikut Akta Industri Sekuriti. Kerjaya profesionalnya terus diperluas ke ruang ekuiti swasta ketika dia mengambil peranan sebagai naib presiden kewangan dalam salah satu pengurus dana ekuiti swasta terbesar di Asia Tenggara, tael Partners, dengan dana di bawah pengurusan lebih dari USD1 bilion. Dalam peranan khusus itu, dia telah memperoleh wawasan kewangan dalam penstrukturan perjanjian, model Penilaian, Pelaburan dan strategi keluar.

Mee Fong berkhidmat di Lembaga Capital Advisors Partners dan merupakan ahli aktif dalam Jawatankuasa Pelaburan Dana Infrastruktur yang menguruskan aset di seluruh Asia termasuk Malaysia, Indonesia, Pakistan, Filipina dan Vietnam. Baru-baru ini, beliau dilantik ke Lembaga Pengurusan Aset utama berkuat kuasa 1 Mei 2023.

Kelayakan:
Akauntan Bertauliah (CA) Institut Akauntan Malaysia (MIA)
Certified Practising Accountant of CPA Australia.
Sarjana Muda Perniagaa (Perakaunan), RMIT University, Melbourne, Australia.