Lai Mee Fong , Pengarah Gantian kepada Effendy Shahul Hamid

Pengarah Bukan Eksekutif Bukan Bebas

Mee Fong adalah Pengarah Urusan di CIMB dan memegang peranan CFO dalam CIMB Digital Assets , di mana beliau bertanggungjawab keseluruhan kewangan perancangan dan kesemua pengurusan pelaburan digital  CIMB Group Strategic termasuk francais Touch ‘n Go dan operasi digital bank di Filipina dan Vietnam.

Terkini, beliau adalah Pengarah Urusan / Ketua Perancangan Perniagaan dan Analitiks bagi Group Ventures dan Partnerships di CIMB Group, di mana beliau bertanggungjawab bagi keseluruhan perniagaan dan  perancangan kewangan,  risiko dan pematuhan pengurusan aset dan perniagaan pelaburan di pasaran awam dan swasta, termasuk perniagaan pengurusan aset Kumpulan serantau, dana perniagaan pengurusan dana ekuiti swasta dan portfolio pelaburan ekuiti Kumpulan.

Sebelum itu, Mee Fong bertanggungjawab ke atas perancangan perniagaan dan fungsi kewangan Kumpulan dalam Group Strategy and Strategic Investment yang bertanggungjawab ke atas usaha niaga Kumpulan perniagaan ekuiti swasta dan portfolio pelaburan ekuiti lain.

Sebelum menyertai CIMB Group pada tahun 2012, Mee Fong di dalam latihan professional bersama PricewaterhouseCoopers di mana beliau telah melakukan pelbagai tugasan jaminan dan perundingan yang meliputi segmen seperti bank tempatan, bank luar persisiran, syarikat pengurusan asset, dana unit amanah, syarikat minyak dan gas, syarikat-syarikat perkilangan dan  perkhidmatan, bagi kedua- dua korporat tempatan dan syarikat multinasional . Beliau juga mendapat peluang untuk bekerja bersama Suruhanjaya Sekuriti dalam pengaturan peminjaman pada 2004 dimana beliau bertanggungjawab ke atas pemeriksaan bagi syarikat pengurusan aset selari dengan Akta Sekuriti Industri. Karier profesional beliau diperluaskan ke dalam ekuti swasta di mana beliau mengambil peranan sebagai Naib Presiden kewangan dalam satu pengurus dana ekuiti swasta terbesar berpangkalan di Asia Tenggara dengan dana di bawah pengurusan melebihi USD550juta.

Mee Fong berkhidmat dalam lembaga Capital Advisors Partners dan dua lagi syarikat General Partner. Beliau merupakan ahli yang aktif di dalam Jawatankuasa Pelaburan bagi dua dana infrastruktur, iaitu Capasia Islamic Infrastructure Fund LP dan Capasia ASEAN Infrastruktur Fund LP yang menguruskan aset melintasi Asia termasuk Malaysia, Indonesia, Pakistan, Philippines and Vietnam.

Kelayakan:
Akauntan Bertauliah (CA) Institut Akauntan Malaysia (MIA)
Certified Practising Accountant of CPA Australia.
Sarjana Muda Perniagaa (Perakaunan), RMIT University, Melbourne, Australia.