Chong Chooi Wan , Pengarah Gantian kepada Mohd Haniz bin Mohd Nazlan

Pengarah Bukan Eksekutif Bukan Bebas

Cik Chooi Wan, yang kini bertugas di CIMB Group sebagai Pengarah Group Ventures and Partnerships, kelulusan dari University of Tennessee, Knoxville, Amerika Syarikat dengan ijazah sarjana muda dalam bidang Kewangan Summa Cum Laude pada tahun 1999. Beliau memulakan kerjayanya dengan Southern Bank Berhad sebagai seorang penganalisis kredit sebelum menyertai Accenture Consulting sebagai sebahagian daripada pasukan penasihat, menasihati MNC mengenai pengembangan strategi dan mengenal pasti pelaburan strategik dan peluang untuk berkembang. Selepas itu, beliau kembali ke Southern Bank Berhad untuk bekerja di pejabat Wakil Presiden Eksekutif Kanan untuk menasihati pengurusan kanan mengenai beberapa penggabungan dan pengambilalihan strategik. Setelah pengambilalihan Southern Bank Berhad oleh CIMB Group, beliau berkhidmat dengan Strategi Kumpulan CIMB selama kira-kira 2 tahun sebelum beliau memutuskan untuk berpindah ke MEASAT Satellite Systems Sdn Bhd untuk mengetuai aktiviti pengembangan perniagaan syarikat. Di samping peranannya sebagai ketua pengembangan perniagaan, beliau juga memegang peranan sebagai ketua SDM strategi untuk memimpin inisiatif transformasi SDM syarikat termasuk pengurusan bakat dan pengurusan prestasi bagi memastikan perusahaan memiliki asas dan platform bakat yang tepat untuk menjana agresif rancangan pertumbuhan syarikat.

Pada tahun 2012, beliau berkhidmat dengan Edra Power Holdings Sdn Bhd, sebuah syarikat penjanaan tenaga bebas antarabangsa dengan aset di seluruh Malaysia, Mesir, Bangladesh, Pakistan dan UAE sebagai ketua pelaburan strategik, mengawasi aktiviti pengembangan perniagaan dan latihan korporat seperti IPO dan penggabungan dan pemerolehan untuk syarikat.

Cik Chooi Wan berpengalaman selama 20 tahun dalam perancangan dan pelaburan strategik, pengembangan korporat, penggabungan dan pengambilalihan dalam pelbagai industri mulai dari sektor kewangan hingga sektor tenaga. Pada tahun 2020, beliau menyertai CIMB Group sebagai Pengarah Group Ventures and Partnerships di mana beliau ditugaskan untuk mengawasi projek pengoptimuman perniagaan dan juga pengurusan portfolio untuk bank.