Thomas Cheong, Pengarah Bukan Eksekutif Bukan Bebas

Thomas Cheong adalah naib presiden eksekutif Principal Financial Group® dan presiden Principal Asia Pasifik & Timur Tengah. Beliau akan mengetuai fungsi urusan hal ehwal pelanggan di Asia Pasifik dan Timur Tengah, serta memacu pertumbuhan perniagaan melalui usaha sama serantau dan solusi persaraan bagi Principal Asia. Beliau adalah ahli pengurusan kanan Principal dan kini berkhidmat sebagai ahli lembaga beberapa anak syarikat Principal.

Cheong berkhidmat dengan Principal pada Januari 2015 dan mempunyai lebih daripada 20 tahun pengalaman pengurusan di Asia, memegang pelbagai jawatan pengurusan kanan serta bertanggungjawab dalam urusan untung rugi. Pengalamannya yang luas dalam perniagaan pengurusan aset, persaraan, dan insurans hayat. Antara jawatan-jawatan yang pernah disandang oleh beliau adalah presiden Asia Utara untuk Principal International; Ketua Pegawai Eksekutif dan pengarah eksekutif Manulife Asset Management (Taiwan); ketua negara yang mengawasi perniagaan pengurusan aset usaha sama Manulife di daratan China; Ketua Pegawai Eksekutif syarikat pengurusan aset China dan Malaysia Prudential UK, dan pengarah pembangunan korporat dalam perniagaan insurans hayat Singapura Prudential UK.

Cheong memperoleh ijazah sarjana muda dalam bidang ekonometrik, dengan kepujian kelas pertama, dari London School of Economics. Beliau memperolehi kelayakan MBA dari Olin Business School of Washington University di St. Louis (WUSTL) dan merupakan ahli Beta Gamma Sigma Honorary Business School Society. Cheong kini merupakan ahli WUSTL's Alumi Board of Governors, dan juga ahli majlis penasihat serantau (Hong Kong).