Thomas Cheong, Pengarah Bukan Eksekutif Bukan Bebas

Thomas Cheong adalah naib presiden eksekutif Principal Financial Group® dan presiden Principal Asia Pasifik & Timur Tengah. Beliau bertanggungjawab untuk memimpin pengembangan perniagaan pencen runcit, simpanan jangka panjang dan pengurusan aset di SAR Hong Kong dan Beijing, China, Singapura, Malaysia, Indonesia, dan Thailand, di samping menguruskan perkongsian utama di rantau ini. Beliau kini berkhidmat di dewan entiti syarikat Asia termasuk CCB Principal Asset Management, usaha sama China mereka dan Principal Asset Management Malaysia, usaha sama Asia Tenggara mereka.

Cheong berkhidmat dengan Principal pada Januari 2015 dan mempunyai lebih dari 20 tahun pengalaman pengurusan di Asia, memegang pelbagai jawatan pengurusan kanan dan bertanggungjawab dalam urusan untung rugi. Pengalamannya yang luas dalam perniagaan pengurusan aset, pencen, dan insurans hayat merangkumi pelantikan sebagai presiden Asia Utara untuk Principal International; Ketua Pegawai Eksekutif dan pengarah eksekutif Manulife Asset Management (Taiwan); ketua negara yang mengawasi perniagaan pengurusan aset usaha sama Manulife di daratan China; Ketua Pegawai Eksekutif syarikat pengurusan aset China dan Malaysia Prudential UK, dan pengarah pembangunan korporat dalam perniagaan insurans hayat Singapura Prudential UK.

Cheong memperoleh ijazah sarjana muda dalam bidang ekonometrik, dengan kepujian kelas pertama, dari London School of Economics. Beliau memperoleh MBA dari Olin Business School of Washington University di St. Louis dan dan dimasukkan ke Beta Gamma Sigma Honorary Business School Society. Cheong kini merupakan ahli WUSTL's Alumi Board of Governors, dan juga majlis penasihat serantau (Hong Kong).