Potensi Kesan Koronavirus Terhadap Pasaran Modal- 30 Januari 2020

Potensi Kesan Koronavirus Terhadap Pasaran Modal- 30 Januari 2020

Perkembangan Terkini

 • Pasaran kewangan global telah mengalami penurunan setelah munculnya wabak novel Koronavirus ketika para pelabur berasa bimbang dengan penularan epidemik di seluruh dunia.
 • Koronavirus ialah kumpulan besar virus yang biasanya menjangkiti haiwan tetapi boleh merebak kepada manusia. Pada 31 Disember 2019, China memberi amaran kepada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengenai beberapa kes pneumonia di Wuhan, sebuah bandar pelabuhan dengan penduduk berjumlah 11 juta orang di tengah wilayah Hubei.
 • Walaupun pada minggu lalu WHO mengisytiharkan "keadaan darurat di China," ia masih belum mengeluarkan amaran global secara rasmi.
 • Setakat penulisan ini dibuat, kita mempunyai hampir 7,837 kes yang disahkan dan 170 kematian dengan kebanyakannya di China.

 

1

Apakah perbezaannya sekarang dengan masa lalu?

 

 • Wabak penyakit berjangkit cenderung menggugat pasaran saham dan menyebabkan penurunan harga saham, tetapi kerugian biasanya bersifat sementara.
 • Wabak ini dijangka mempengaruhi perniagaan dan pasaran kewangan, namun akhirnya boleh memberi kesan yang lebih besar terhadap sentimen berbanding negatif yang berpanjangan untuk ekonomi. Contohnya: 1) Wabak SARS pada tahun 2003 menyaksikan pasaran saham global merosot tetapi saham kembali pulih setelah wabak tersebut dapat dibendung. S&P 500 jatuh kira-kira 10% dari awal tahun hingga pertengahan Mac tetapi berakhir lebih 26% untuk sepanjang tahun. 2) Begitu juga, indeks Hang Seng (15 November 2002-12 Mac 2003) turun sekitar 10% sebelum pulih. Indeks berakhir pada tahun 2003 naik 35% sementara MSCI Asia ditutup 40% lebih tinggi walaupun jumlah kematian yang tinggi dan kelemahan ekonomi yang berlarutan disebabkan oleh epidemik tersebut.
 • Secara jelasnya, tindakan balas China terhadap wabak Koronavirus kelihatan proaktif dan telus, berbeza dengan reaksi yang lebih perlahan semasa penyebaran SARS.
 • Di samping itu, dengan dunia yang nampaknya jauh lebih berkaitan dari sebelumnya akan membolehkan mitigasi dilakukan lebih awal dan lebih berkesan.

 Kesan Ekonomi

 • Wabak tersebut yang berlaku sejurus selepas Washington dan Beijing menandatangani perjanjian perdagangan separa, menimbulkan ketidakpastian untuk perniagaan yang mengeluarkan dan mendapatkan bahan di China.
 • Sejarah telah menunjukkan titik perubahan pada sentimen akan berlaku jika vaksin diciptakan dan penularan virus menurun.
 • Sentimen negatif dalam jangka pendek akan mempengaruhi perniagaan terutama dalam sektor pengguna, pengangkutan, restoran, pelancongan, dan peruncitan.
 • Walaupun begitu, dengan saluran atas talian kini menyumbang 20% daripada jumlah penjualan runcit, hal ini dapat meningkat untuk sedikit sebanyak mengimbangi kesan ke atas jumlah penjualan runcit secara keseluruhan.
 • Komoditi seperti minyak juga akan terjejas dalam masa terdekat berikutan kebimbangan pertumbuhan global yang perlahan dan permintaan yang lebih rendah.
   

Apakah yang boleh dilakukan oleh Kerajaan China?

 • Kami menjangkakan kerajaan China akan memberikan "sokongan dasar fiskal yang disasarkan" dan dasar wang akomodatif seperti semasa wabak SARS pada tahun 2003.
 • Di peringkat global, kami menjangkakan kadar faedah akan kekal rendah dengan China diharapkan dapat mengurangkan Kadar Pinjaman Utama (LPR) dan Nisbah Keperluan Rizab (RRR) lebih lanjut.
 • Ini seharusnya memberi sokongan kepada pasaran walaupun pemulihan PMI global terjejas disebabkan epidemik ini.

Implikasi Pelaburan

 • Novel koronavirus ini mempunyai masa inkubasi yang panjang sehingga 10 hari dan boleh tersebar sebelum gejala boleh kelihatan dan ini menunjukkan keadaannya boleh berlanjutan.
 • Ini juga lebih terkesan dengan ketidakpastian yang sedang berlaku seperti Brexit, pilihan raya Presiden AS dan Perbicaraan Pemecatan Presiden. Oleh itu, pelabur harus menjangkakan perjalanan yang turun naik untuk jangka pendek dalam pasaran saham.
 • Penting buat pelabur untuk memiliki portfolio yang mempunyai kepelbagaian global dengan kelas aset yang pelbagai bergantung pada profil risiko masing-masing.

Strategi Melangkah ke Hadapan

Rantau Asia Pasifik:

 1. Penjualan besar-besaran pasaran disebabkan oleh epidemik seperti ini biasanya menawarkan peluang membeli yang hebat.
 2. Kami akan membeli pegangan untuk nama-nama berstruktur dengan pengurusan yang baik dan model perniagaan yang kukuh.
 3. Walaupun e-dagang mungkin merupakan sektor yang lebih berdaya tahan disebabkan pengguna di China memilih untuk menghabiskan lebih banyak masa di rumah dan permintaan untuk membeli-belah atas talian meningkat, saham syarikat-syarikat ini cenderung juga dijual habis-habisan disebabkan reaksi yang tidak masuk akal.
 4. Kami akan menambah masuk syarikat-syarikat yang mampu menerajui ruang penggunaan yang semakin meningkat di China.
 5. Kami juga menyukai syarikat yang muncul sebagai pemain utama dalam revolusi industri keempat.

Malaysia:

 1. Kami mengekalkan kedudukan “overweight” untuk Malaysia kerana ia merupakan pasaran beta dan defensif yang rendah semasa tempoh ketidakpastian ini.
 2. Kami mengekalkan pendekatan barbel kami pada sektor hasil tinggi seperti REIT dan utiliti dan semakin menyukai sektor pertumbuhan kitaran seperti bank, perladangan, minyak dan gas, dan sektor teknologi.
 3. Sebaliknya, kami percaya bahawa sektor berkaitan pelancongan seperti lapangan terbang dan penerbangan akan terjejas ekoran kejatuhan ketibaan pelancong China dalam jangka masa terdekat. Keadaan ini akan diburukkan lagi dengan ketidakpastian kawal selia yang melibatkan pelaksanaan kerangka Asas Aset Terkawal. 
 4. Oleh itu, kami mengambil kedudukan “underweight” terhadap sektor lapangan terbang dan penerbangan.
 5. Saham berkaitan sarung tangan dan penjagaan kesihatan akan dinilai semula dalam masa terdekat kerana dipacu oleh sentimen serta lonjakan permintaan jangka pendek..  

 

Klik di sini untuk bacaan lanjut atau muat turun dalam bentuk PDF

Kenyataan: Kami mendasari dokumen ini pada maklumat yang diperoleh daripada sumber yang kami anggap sebagai boleh dipercayai, tetapi kami tidak membuat sebarang perwakilan atau jaminan atau menerima sebarang tanggungjawab mahu pun liabiliti mengenai ketepatan, kelengkapan atau kebenarannya. Pengungkapan pendapat yang terkandung dalamnya merupakan pendapat Principal Asset Management Berhad (sebelumnya dikenali sebagai CIMB-Principal Asset Management Berhad) sahaja dan boleh berubah tanpa pemberian notis. Dokumen ini tidak boleh ditafsirkan sebagai tawaran atau permintaan tawaran untuk membeli atau melanggan atau menjual produk pelaburan Principal Asset Management Berhad.