Pelaburan kecil: Berapa banyak wang anda boleh berkembang?

Bolehkah anda melabur RM25 setiap seminggu? Walaupun jumlahnya kecil tetapi ia boleh meningkat dari masa ke masa.

Sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit bak kata pepatah Melayu.. Permulaan kecil. Potensi pulangannya besar.

Pelaburan anda berpotensi menghasilkan pulangan yang baik jika anda dapat melabur walaupun dalam jumlah yang kecil setiap minggu atau setiap gaji. Hasilnya boleh bertambah jika anda konsisten dalam melakukannya.

Dana hasil pelaburan anda berpotensi untuk bertambah nilainya. Dengan simpanan sebanyak RM 25 seminggu dalam balang selama 30 tahun , potensi pulangan kepada anda dianggarkan sebanyak RM39,000. Namun jika anda melabur jumlah yang sama pada setiap mignggu, dengan kadar pulangan tahunan sebanyak 6%, hasil kompaun berpotensi memberikan anda lebih daripada RM105,000 berbanding 30 tahun yang lalu.1

 

Principal PRS

Katakan anda melakukan pelaburan melalui akaun persaraan, anda juga boleh menjumpai pelaburan di sana. Sekiranya anda mempunyai pendapatan tahunan RM70,000 dan menaikkan sumbangan sebelum cukai anda hanya sebanyak 1%, itu hanya kira-kira RM15 dari gaji pulangan mingguan anda. Tetapi setiap bulan semasa bersara, anda mungkin mempunyai RM300 lagi untuk dibelanjakan.2

Jadikan persaraan anda lebih mudah

Melaburkan wang tambahan RM 25 seminggu atau menyumbang 1% tambahan untuk persaraan anda mungkin akan menjadikan matlamat kewangan anda lebih mudah. Tetapi ia tetap tidak mudah. Anda selalu mengimbangi keperluan semasa dengan matlamat masa depan.

Ia memerlukan disiplin yang tinggi. Anda boleh kekal berdisiplin mengenai simpanan dengan simpanan melalui peningkatan simpanan tahunan. Sesetengah pelan persaraan oleh majikan membolehkan anda menambah jumlah wang yang anda masukkan untuk persaraan anda. Ini membantu meningkatkannya simpanan persaraan anda walaupun dalam tempoh yang lain dan perlahan

Bagaimana jika anda tidak dapat berbuat demikian?

Tidak ada keajaiban dalam 1% atau RM 25. Apa sahaja wang tambahan yang boleh anda laburkan dapat membantu. Walaupun RM10 tambahan seminggu, sudah mencukupi! Mungkin hanya beberapa ringgit dari setiap gaji bulanan anda? Itu pun bagus .

Ingat, kejayaan tidak memerlukan dana yang banyak.

Tempoh masa dan kesan berkompaun berfungsi untuk membantu anda mencapai matlamat pelaburan anda.
 

1 Lebihan dana persaraan anda  (nilai potensi wang anda di masa depan) adalah berdasarkan andaian kadar pulangan tahunan sebanyak 6% ke atas jumlah pelaburan anda. Kadar pulangan yang diandaikan dalam carta ini adalah  satu hipotesis dan tidak menjamin apa-apa pulangan masa hadapan atau tidak mewakili pulangan sebarang pelaburan tertentu. Anggaran pendapatan bulanan adalah berdasarkan taburan tahunan 4.5% baki persaraan pada umur 65 tahun dan mengambil kira nilai hari ini berdasarkan  kadar  inflasi 2.5% (potensi kuasa beli masa depan pada nilai hari ini). Nilai ini  tidak mencerminkan kesan cukai ke atas pengagihan sebelum cukai. Keadaan pembayar cukai individu mungkin berbeza-beza. Untuk tujuan ilustrasi sahaja.


2 Dengan andaian  pendapatan tahunan RM70,000 dan pertumbuhan gaji tahunan sebanyak 3%, 30 tahun lagi untuk bersara, kadar pulangan tahunan 6%, kurungan cukai 14%. Anggaran pendapatan bulanan adalah berdasarkan pulangan tahunan 4.5% baki persaraan pada umur 65 tahun dan didiskaunkan untuk menggambarkan nilai hari ini dengan menggunakan inflasi 2.5% (potensi kuasa beli masa depan pada nilai hari ini). Pelaburan RM15 setiap minggu berkait dengan tahun pertama sumbangan. Pertumbuhan gaji akan meningkatkan jumlah ini dari semasa ke semasa. Jumlah sumbangan tambahan sebanyak 1% berjumlah RM33,200 lebih daripada 30 tahun, dan, dengan pendapatan, akan meningkatkan jumlah nilai akaun sebanyak RM79,600 sepanjang tempoh masa yang sama.