Persaraan anda bergantung kepada apa yang anda simpan dan laburkan pada hari ini

Manusia kini  hidup dengan lebih lama di kebanyakan negara di seluruh dunia.. Dan Malaysia tidak terkecuali. Ini bermaksud anda mungkin akan menghabiskan lebih banyak masa semasa persaraan daripada bekerja. Dengan jangka hayat yang lebih lama, inflasi dan kenaikan kos penjagaan kesihatan, anda  perlu mempertimbangkan untuk menabung lebih banyak dan tidak hanya bergantung kepada simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja sahaja (“KWSP”).

Salah satu cara untuk menyimpan lebih banyak untuk bersara adalah dengan memanfaatkan Skim Persaraan Swasta (PRS), yang ditawarkan melalui majikan anda.

Jadi, apa itu PRS?

PRS adalah inisiatif di bawah Pelan Induk Pasaran Modal 2 untuk mempercepatkan perkembangan industri pencen swasta. Ia dikawal selia oleh Securities Commission Malaysia dan ditadbir oleh Private Pension Administrator (PPA).

Ini adalah skim pelaburan swasta sukarela untuk melengkapkan simpanan KWSP anda dengan meningkatkan jumlah simpanan persaraan anda dan layak  bagi individu berumur 18 tahun ke atas

Bagaimanakah ia berfungsi?

 PRS mengandungi dua akaun:

  • Sub-akaun A - 70% sumbangan anda dimasukkan dalam akaun ini dan tidak boleh dikeluarkan sehingga anda berusia 55 tahun
  • Sub-Akaun B - 30% sumbangan anda dimasukkan  dalam akaun ini dan pengeluarannya adalah fleksibel

 

How a PRS works

Perhatian: Di bawah Perintah Kawalan Pergerakan semasa peruntukan pengeluaran telah diluluskan. Sila hubungi kami untuk maklumat lanjut.

Faedah PRS

Apabila anda memilih untuk menabung dengan PRS, anda akan mendapat pelbagai faedah:

Kekuatan Pelaburan PRS

  • Pengumpulan dana yang lebih cepat dengan caj jualan 0% (walaupun setelah meletakkan jawatan dari syarikat anda)
  • Prestasi pelaburan yang kuat dari peneraju pengurusan asset
  • Terdapat pelbagai pilihan untuk toleransi dan matlamat risiko anda; menawarkan kedua-dua skim persaraan Konvensional dan Shariah (Principal PRS dan Principal Islamic PRS)
  • Pelaburan PRS melindungi pemiutang
  • Keupayaan untuk disesuaikan  mengikut toleransi risiko dan matlamat peribadi anda

Selain itu, dengan pelan PRS yang ditaja oleh majikan, anda akan mendapat faedah eksklusif:

Kemudahan dan Interaksi

  • Pelaburan automatik melalui pemotongan gaji; membolehkan anda melakukan "tetapkan dan lupakan " dengan sumbangan minimum sebanyak RM100 sebulan! Bonus: anda mendapat keuntungan dari kesan pengkompaunan berganda dan faedah “dollar-cost averaging”.
  • Tambah pelaburan anda melalui PPA Online.
  • Panduan dan sokongan daripada  Principal untuk pandangan dalam pelaburan dan pemilihan dana.

Maklumat tambahan: PRS menawarkan pelepasan cukai peribadi hingga jumlah RM3,000 (untuk penilaian dari 2012 hingga 2025)