Dato' Jaganath Derek Steven Sabapathy, Pengarah Bukan Eksekutif Bebas

Dato 'Jaganath Derek Steven Sabapathy ("Dato' Jagan") memegang ijazah Sarjana Sastera jurusan Kewangan Korporat dan Perdagangan Antarabangsa dari Edinburgh University, United Kingdom pada tahun 1981. Setelah menamatkan pengajian pada tahun 1981, beliau berkhidmat dengan firma akauntan bertauliah di London, Price Waterhouse.

Pada tahun 1984, Dato ’Jagan kembali ke Malaysia dan berkhidmat dengan KPMG Peat Marwick sebagai Pengurus. Beliau diterima sebagai Rakan KPMG Malaysia pada tahun 1990. Semasa di KPMG Malaysia, beliau terlibat dalam berbagai tugas yang meliputi audit, penyiasatan, perundingan pengurusan dan kewangan korporat di Malaysia, negara-negara ASEAN, Amerika Utara dan Eropah. Beliau menganggotai pelbagai Jawatankuasa Antarabangsa KPMG termasuk jawatankuasa Penggabungan dan Perolehan, Penswastaan ​​dan Perundingan Pengurusan. Beliau juga merupakan pemeriksa untuk peperiksaan profesional Persatuan Akauntan Awam Bertauliah Malaysia ("MACPA").

Dato ’Jagan meninggalkan KPMG Malaysia pada akhir tahun 1994 untuk berkhidmat dengan Benta Plantation Berhad sebagai Pengarah Eksekutif. Pada tahun 1995, beliau meninggalkan Benta Plantation Berhad dan dilantik sebagai Pengarah Austral Lao Power Co Ltd. Beliau bergabung dengan Prime Utilities Berhad dan Indah Water Konsortium Sdn Bhd, utiliti air sisa nasional yang diswastakan di Malaysia, pada tahun 1997 sebagai Pengarah Urusan kedua-dua syarikat, beliau memegang jawatan tersebut sehingga akhir tahun 1999. Dari tahun 1999 hingga bersara pada akhir tahun 2013, Dato 'Jagan berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif / Pengarah Kumpulan Bandar Raya Developments Berhad yang juga termasuk dalam senarai Mieco Chipboard Berhad.

Dato 'Jagan kini merupakan Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif / Pengarah Tribeca Real Estate Asset Management Sdn Bhd, sebuah syarikat pembangunan hartanah khusus. Beliau juga merupakan Pengarah syarikat tersenarai awam lain iaitu, Sime Darby Property Berhad, Microlink Solutions Berhad dan Omesti Berhad serta Pengarah Ho Hup Ventures (KK) Sdn Bhd dan Golden Wave Sdn Bhd, anak syarikat dan syarikat bersekutu Ho Hup Syarikat Pembinaan Berhad.