Tan Sri Jaganath Derek Steven Sabapathy, Pengarah Bukan Eksekutif Bebas

Tan Sri Jaganath Derek Steven Sabapathy ( “ Tan Sri Jagan ” ) memegang ijazah Sarjana Sastera jurusan Kewangan Korporat dan Perdagangan Antarabangsa dari Universiti Edinburgh, United Kingdom pada tahun 1981. Setelah menamatkan pengajian pada tahun 1981, dia menyertai firma akauntan berkanun terkemuka di London, Price Waterhouse.

Pada tahun 1984, Tan Sri Jagan kembali ke Malaysia dan menyertai KPMG Peat Marwick sebagai Pengurus. Dia diterima sebagai Rakan KPMG Malaysia pada tahun 1990. Semasa di KPMG Malaysia, dia terlibat dalam pelbagai tugas yang meliputi audit, penyiasatan, perundingan pengurusan dan kewangan korporat di Malaysia, negara-negara ASEAN, Amerika Utara dan Eropah. Dia menganggotai pelbagai Jawatankuasa Antarabangsa KPMG termasuk jawatankuasa Penggabungan dan Perolehan, Penswastaan dan Perundingan Pengurusan. Dia juga merupakan pemeriksa untuk peperiksaan profesional Persatuan Akauntan Awam Bertauliah Malaysia ( “ MACPA ” ).

Tan Sri Jagan meninggalkan KPMG Malaysia pada akhir tahun 1994 dengan menyertai Benta Plantation Berhad sebagai Pengarah Eksekutif.  Pada tahun 1995, dia meninggalkan Benta Plantation Berhad dan dilantik sebagai Pengarah Austral Lao Power Co Ltd.  Dia bersama dengan Prime Utilities Berhad dan Indah Water Konsortium Sdn Bhd, utiliti air sisa nasional yang diswastakan di Malaysia, pada tahun 1997 sebagai Pengarah Urusan kedua-dua syarikat itu, jawatan yang dipegangnya hingga akhir tahun 1999.  Dari tahun 1999 sehingga bersara pada akhir tahun 2013, Tan Sri Jagan berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif / Pengarah Bandar Raya Developments Berhad Group yang juga termasuk Mieco Chipboard Berhad yang tersenarai. 

Tan Sri Jagan kini adalah Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif / Pengarah Tribeca Real Estate Asset Management Sdn Bhd, sebuah syarikat pembangunan harta tanah khusus. Beliau juga merupakan Pengarah bagi Sime Darby Property Berhad. Beliau merupakan Pengerusi Battersea Power Station Development Company Limited, pemaju projek pembangunan hartanah utama di London, England.