Pasaran “Bull and Bear”?

Jika anda agak biasa dengan melabur, atau anda pernah mendengar berita sekali atau dua kali, anda mungkin pernah mendengar istilah bull dan bear digunakan untuk menggambarkan keadaan pasaran. Anda mungkin tertanya-tanya, "Apakah kaitan antara haiwan dan wang dan mengapa saya perlu peduli? " Ternyata, banyak.

Apakah pasaran bull dan bear?

Sekiranya anda melabur untuk jangka masa panjang, anda bolehpilih untuk mengabaikan pasaran yang tidak menentu, Namun trend jangka panjang dapat menjejaskan pulangan anda. Sebaliknya, jika anda seorang pelabur jangka pendek, turun naik pasaran harian mungkin mempunyai lebih banyak kesan terhadap pelaburan anda. Pasaran kewangan melalui kitaran “boom dan bust-highs dan lows”.

Dalam istilah pelaburan, anda akan mendengar kitaran tinggi dan rendah yang dipanggil pasaran “bull and bear”.

Ringkasnya, istilah-istilah ini digunakan untuk menggambarkan prestasi pasaran saham dalam tempoh tertentu.

bull up

"Pasaran Bull" adalah jangka masa panjang dengan keuntungan yang banyak- gambarkan lembu jantan dengan tanduk yang ditunjuk dan bersedia untuk menyerang.

bear down

"Pasaran Bear"

Pasaran “Bear” adalah penting untuk diperhatikan dan berhati-hati, terutamanya jika anda berada di atau berhampiran matlamat pelaburan anda.

Dua Pasaran “Bear” terakhir bertahan kira-kira 8 bulan dan pasaran purata kerugian kira-kira 40% .

Apa yang akan berlaku jika, misalnya, anda telah mencapai persaraan dan memulakan pengeluaran dari portfolio anda pada tahun yang sama dengan pasaran ”Bear”? Sebarang kerugian yang anda alami akan menurunkan nilai portfolio anda dan mengurangkan wang pendapatan persaraan anda.

"Pasaran Bull"

Pasaran saham “bull” kebiasaanya lebih lama dan lebih kuat dari pasaran saham “bear”. Tidak melabur dalam pasaran saham, atau melabur secara terlalu konservatif semasa pasaran “bull”, mungkin boleh menjadi suatu risiko-terutama bagi pelabur muda. Tidak mengambil bahagian dalam keuntungan pasaran bull boleh menjadi peluang yang tidak diambil untuk meningkatkan simpanan anda.

Apa yang perlu dilakukan dalam pasaran bull atau pasaran bear?

Secara umum, jika matlamat pelaburan anda agak lama lagi, anda boleh memilih untuk mengikut perubahan pasaran. Anda boleh terpengaruh untuk menjual pelaburan anda untuk mengelakkan kemerosotan, tetapi ia boleh menjadi sukar untuk memilih masa yang betul. Jika anda menjual stok anda dan tidak melabur kembali, ia boleh menjadi suatu cabaran untuk mengejar matlamat pelaburan anda. Terlepas hanya beberapa hari terbaik di pasaran mungkin mempunyai kesan yang signifikan terhadap prestasi pelaburan anda.

Trend pasaran sentiasa berubah. Adalah penting untuk kekal konsisten dengan strategi pelaburan anda, tetapi memahami pasaran bull and bear dapat membantu anda membuat keputusan pelaburan yang terbaik untuk anda. Dan, bekerja dengan kewangan perunding boleh membantu anda memastikan emosi di landasan yang betul, sama ada pasaran bull atau bear.

1 2019 Invesco Bull and Bear markets—historical trends and portfolio impact.

Maklumat yang diberikan adalah untuk tujuan ilustrasi sahaja dan tidak dimaksudkan untuk mewakili prestasi mana-mana pelaburan tertentu.

Indeks S & P 500 adalah indeks yang tidak dikendalikan, yang dianggap sebagai standard untuk mengukur prestasi pasaran saham A.S.. Ia mewakili 500 syarikat yang didagangkan secara terbuka secara meluas.

Tidak mustahil untuk terus melabur dalam indeks.

Pelaburan melibatkan risiko, termasuk kemungkinan kehilangan principal. Prestasi lalu tidak menjamin keputusan masa depan.

Peruntukan aset dan kepelbagaian tidak memastikan keuntungan atau perlindungan terhadap kerugian.

Subjek dalam komunikasi ini adalah bersifat pendidikan dan disediakan dengan pemahaman bahawa Principal® tidak memberikan nasihat perundangan, perakaunan, atau cukai. Anda perlu berunding dengan penasihat yang sesuai mengenai semua perkara berhubung dengan obligasi dan keperluan perundangan, cukai, atau perakaunan.