Mengapa anda memerlukan dana kecemasan dan bagaimana untuk membinanya.

Ini adalah tahun di mana anda sedang membuat pelan kewangan anda. (Hooray!) Anda telah menetapkan matlamat anda dan menganggarkan cara membiayai mereka. Langkah seterusnya adalah untuk mendirikan dana kecemasan.

Semua perancangan di dunia tidak akan membantu jbila anda berhadapan dengan sebuah peristiwa yang diluar dugaan kita  dan anda tidak bersedia secara kewangan. Tanya diri anda beberapa soalan:

  • Adakah sesuatu perbelanjaan berjumlah RM2,500 akan memberi kesan yang besar kepada bajet anda?
  • Adakah anda akan menghadapi kesukaran untuk membayar bil-bil anda jika anda kehilangan pekerjaan hari ini?
  • Adakah perbelanjaan sesuatu masalah perubatan yang tidak dijangka jatuh pada kad kredit anda? Bagaimana pula jika enjin kereta anda rosak?

Sekiranya anda menjawab ya kepada mana-mana soalan tersebut, anda memerlukan dana kecemasan.

Berapa banyak yang saya perlukan?

Tetapkan sasaran-sasaran kecil. Mulakan dengan menyimpan RM1,000. Kemudian terus menyimpan sehingga anda mempunyai dana untuk  perbelanjaan satu bulan. Matlamat utama anda adalah untuk meningkatkan dana anda untuk menampung 3 - 6 bulan perbelanjaan anda. Anda mungkin ingin menyimpan lebih daripada 6 bulan perbelanjaan jika anda merupakan pencari nafkah tunggal atau mempunyai pendapatan yang tidak menentu.

Sekiranya anda baru bermula, jangan letakkan nilai yang besar. Yang penting ialah untuk bermula.

Di manakah saya harus meletakkan wang itu?

Simpan dana kecemasan anda dalam akaun bank yang boleh diakses. Tetapi tidak dapat mudah diakses. Maksudnya, letakkan wang dalam akaun simpanan berasingan yang boleh anda akses secara dalam talian, tetapi bukan dari ATM. (Jadi anda tidak tergoda untuk mengeluarkannya. Di luar pandangan, maka di luar fikiran.)

Bagaimana saya boleh mulakan?

Berikut adalah 2 pilihan untuk membiayai dana kecemasan anda.

  • Automatikkannya. Mempunyai wang yang didepositkan secara  langsung dari setiap gaji ke akaun tabungan atau pasaran wang. Sekiranya anda mengetepikan RM50 seminggu, pada akhir 2 tahun anda boleh menyimpan RM5,200.
  • Untuk membinanya lebih cepat, pindahkan wang dari bonus atau bayaran balik cukai. Tambahan pula, jika anda mempunyai lebihan tunai pada akhir bulan, tambah itu juga. (Lebihan tunai ini adalah untuk matlamat seperti ini.)

Mempunyai wang untuk kecemasan boleh mengurangkan beban di bahu anda apabila anda mempunyai perbelanjaan yang tidak diduga, menjadikannya sebuah gangguan yang boleh ditangani dan bukan suatu kesulitan kewangan yang besar.