Melunaskan hutang atau menabung untuk bersara? 5 langkah untuk mengimbangkan kedua-duanya

Knowledge Centre Illustration

Anda telah berjaya dalam kerjaya anda dan mempunyai sedikit wang tambahan di dalam poket anda. Apa yang anda buat dengannya?

Menghapuskan hutang? Simpan untuk bersara?

Berita baik: Tidak semestinya ada soalan atau pertanyaan. Ini semua tentang mencari keseimbangan. Ini caranya:

1. Fokus pada aliran tunai anda.

Ambil tahu berapa banyak yang anda miliki berbanding dengan apa yang berlaku dan sesuaikan sehingga anda mempunyai wang untuk bersara dan melunaskan hutang.

Mendokumentasikan perbelanjaan isi rumah anda dan mencari cara untuk membebaskan wang setiap bulan untuk mengurangkan dan / atau menabung hutang. Lihat bil terkini, serta penyata kad bank dan kad kredit, untuk memberi anda fakta sebenar.

Sudah tentu, lebih banyak pendapatan membantu. Kebanyakkan orang mempunyai kesukaran untuk mendapatkan wang tambahan. Mungkin anda boleh menjadi tutor matematik, membuat anting-anting untuk pameran seni tempatan, atau menyertai barisan pemandu Uber. Cari "idea sampingan" untuk memulakan.

2. Meningkatkan simpanan anda.

Simpan simpanan jangka panjang sebagai perhatian utama. Membina mudah tunai semasa membayar hutang sangat membantu.

Menyumbang ke akaun persaraan anda semasa membayar hutang dapat membantu. Walaupun sedikit penangguhan rancangan persaraan anda boleh membuat perbezaan besar dari masa ke masa.

3.  Jadikan pengurangan hutang sebagai keutamaan.

Mulakan lebih awal dan agihkannya. Tidak ada masalah untuk menunggu sehingga krisis serius untuk mengutamakan dan membayar hutang. Sebaliknya:

  • Buat senarai hutang dari kadar faedah tertinggi hingga terendah.
  • Bayar kad kredit dan pinjaman dengan faedah tertinggi terlebih dahulu. Bayar lebih daripada minimum bulanan untuk ini.
  • Terus buat pembayaran minimum sekurang-kurangnya pada yang lain.

Setelah anda membayar hutang, pertimbangkan untuk meletakkan jumlah bulanan yang sama untuk simpanan persaraan.

4. Berhati-hati dengan kredit.

Sekiranya anda membawa baki kad kredit: berusaha membayar kad kredit anda.

Sekiranya anda pada dasarnya bebas hutang: Terus gunakan kredit secara munasabah. Kenapa? Kerana tidak menggunakannya boleh merosakkan skor kredit anda yang telah lama wujud dan menjadikannya lebih sukar untuk mendapatkan pembiayaan ketika anda benar-benar memerlukannya.

5. Bercakap dengan penasihat kewangan.

Untuk merancang masa depan anda, pertama anda perlu mengetahui di mana anda berada dari segi kewangan. Kemudian, jika anda memerlukan bantuan, hubungi penasihat kewangan untuk mendapatkan bantuan mengenai strategi kewangan peribadi anda.