Sorotan Pasaran daripada Principal - Membantu anda dalam mengemudi pasaran hari ini

Kami sedar bahawa kita menghadapi suasana ribut dalam pasaran. Namun, kami percaya pada asasnya dan tahu akan kewujudan peluang dalam setiap keadaan pasaran. Kami berada di sini untuk membantu anda mengemudi perjalanan ini melalui kepelbagaian portfolio yang sesuai dengan toleransi risiko anda. Perspektif dan saranan kami adalah seperti di bawah.

Gelombang kerisauan

Pelabur memulakan tahun 2020 dengan harapan tinggi untuk pengukuhan pertumbuhan global, tetapi diganggu oleh penilaian tinggi dan beberapa risiko geopolitik. Mereka mula menilai semula risiko, bersedia untuk ketaktentuan dan pulangan yang lebih rendah.

Pada awal Februari, kebimbangan dengan cepat beralih ke COVID-19 (koronavirus), yang menyebar ke seluruh China yang menyebabkan tindakan kuarantin. Namun, ketika pasaran Asia merosot, pasaran Amerika Syarikat dan Eropah menolak kebimbangan tersebut, mengalihkan masalah sepenuhnya untuk tanggungan Asia dan meneruskan pendakian vertigo yang memuncak, mencapai kenaikan rekod pasaran tertinggi pada pertengahan Februari.

Kebimbangan terhadap Koronavirus meningkat

Pada akhir Februari, kebimbangan terhadap COVID-19 menguasai pasaran kerana para pelabur menyedari risiko itu tidak hanya terpencil buat Asia. Kejutan pada awalnya dijangkakan mempengaruhi pertumbuhan ekonomi global melalui penurunan angka pertumbuhan S1 KDNK negara China - kemungkinan akan mempengaruhi aktiviti di seluruh ekonomi global ketika sesetengah kerajaan mulai mempertimbangkan untuk meniru "langkah-langkah Draconian" China di negara mereka sendiri. Disebabkan itu, ramalan pendapatan disemak lebih rendah. Selain itu, kebimbangan tentang ketiadaan barangan runcit, penutupan sekolah, dan larangan perjalanan mempengaruhi pasaran, dan menekan mereka dengan yakin untuk memasuki wilayah pembetulan.
 

Apa yang akan berlaku seterusnya?

Apa pandangan kami?

 

 

Walaupun penggubal dasar tidak dapat menghentikan penyebaran koronavirus, mereka masih mempunyai peranan penting untuk dimainkan. Rizab Persekutuan A.S. (Fed) melakukan pemotongan antara mesyuarat yang kedua pada 15 Mac, menurunkan julat sasaran untuk kadar dana persekutuan menjadi 0% - 0.25%, iaitu tahap yang tidak pernah dilihat sejak tahun 2015.

Mereka menyokong langkah ini dengan keputusan untuk meningkatkan pegangan sekuriti Perbendaharaan sekurang-kurangnya USD500 bilion dan pegangan sekuriti bersandarkan gadai janji agensi sekurang-kurangnya USD200 bilion. Fed juga memperkenalkan beberapa langkah kecairan dan pendanaan, termasuk menurunkan spread pada jendela diskaun dan menggalakkan bank untuk menggunakan modal dan penampan kecairan mereka.

Langkah Fed merupakan strategi 4 serampang untuk:

 1. Mengurangkan kemungkinan penurunan aktiviti ekonomi A.S.
 2. Membekalkan kecairan kepada ekonomi untuk membolehkan kesinambungan dan urus niaga dilaksanakan;
 3. Memastikan pasaran kredit terus berfungsi dengan baik dan korporat dapat memperoleh dana dengan kos yang berpatutan; dan
 4. Akhir sekali, mengekalkan keyakinan pengguna dan mengurangkan kehilangan pekerjaan.
Selepas tindakan dasar kewangan yang diselaraskan oleh A.S. dan bank pusat ekonomi utama yang lain; kami akan mencari tindak balas fiskal global. Ini akan menyasarkan bahagian ekonomi yang paling memerlukannya.

Bilakah pelabur boleh menjangkakan masalah ini berhenti?

Masa dalam pasaran pada amnya nampak sukar buat pelabur; masa dalam peristiwa seperti yang disebabkan oleh penyebaran COVID-19 boleh menjadi tidak menentu. Dalam keupayaan pelaburan berbilang aset Principal, kami mempunyai kesepakatan sejagat mengenai petunjuk utama untuk pasaran pelaburan yang lebih stabil: Pelabur perlu percaya bahawa virus berada di belakang kita. Sebaik sahaja hal ini terbukti benar, kami yakin pasaran global akan mula pulih.

Saranan pelaburan kami

Kami menyarankan strategi pengasingan merangkumi 60% Ekuiti dan 40% Pendapatan tetap. Kami secara progresif akan membeli ekuiti semasa proses pembetulan, sementara Pendapatan Tetap memberikan kestabilan dalam menghadapi keributan.

Ekuiti: Saham pertumbuhan dengan modal besar, bersifat pertahanan dan berkualiti tinggi disukai.

 • Saham yang dipacu domestik akan mendapat manfaat daripada rangsangan fiskal dan kurang terdedah kepada risiko permintaan luaran.
 • Lebih menyukai ekuiti Asia berbanding pasaran maju kerana kes baharu COVID-19 telah memuncak di Asia (terutamanya Tanah Besar China) jika dibandingkan dengan pasaran maju Barat yang mengalami peningkatan dalam kes baharu.
 • Penilaian ekuiti Asia juga lebih murah (Nisbah Harga berbanding Perolehan pada 11.8x berbanding 15.5x, Nisbah Harga berbanding Buku pada 1.35x berbanding 3.0x) dan telah ketinggalan berbanding prestasi pasaran maju sejak 2011.

 

Pendapatan tetap: Bank pusat Malaysia, Indonesia dan Thailand dijangka mengurangkan kadar faedah.

 • Memilih Gred Pelaburan berbanding Pulangan Tinggi.
 • Memilih kredit korporat dengan kunci kira-kira dan aliran tunai yang kukuh.
 • Tempohnya ialah Neutral untuk portfolio Indonesia dan Thailand sementara Malaysia berada lebih sedikit di atas.

Pandangan kami mengikut kawasan

Kawasan

Strategi

Global

 

Dengan beranggapan bahawa wabak virus dalam pasaran maju dibendung, dengan kes baharu yang disahkan akan memuncak dalam beberapa bulan. Kami berpandangan Neutral untuk global.

 1. Berpandangan sedikit “overweight” untuk AS disebabkan keadaan ekonomi yang lebih baik dan penilaian yang lebih baik.
 2. Berpandangan “underweight” untuk Eropah dan Jepun disebabkan oleh momentum ekonomi yang lemah dan pendapatan yang rendah.

Asia Pasifik tidak termasuk Jepun

 1. Nilaikan ekuiti Asia Pasifik sebagai BELI dalam jangka masa 12 bulan.
 2. Kejatuhan disebabkan oleh kebimbangan COVID-19 harus dilihat sebagai peluang membeli. Saham di China mendapat faedah daripada kredit dan rangsangan fiskal.
 3. Pasaran China sudah melepasi prestasi yang dijangkakan YTD kerana China berjaya menghalang penyebaran COVID-19 dan membenarkan aktiviti ekonomi untuk pulih.
 4. Kedudukan portfolio yang defensif - beli lebih banyak REIT dan mengurangkan pendedahan kepada kewangan. Beralih ke syarikat bermodal besar, berkualiti tinggi, pertumbuhan defensif dan domestik dalam ruang teknologi.
 5. Dalam ASEAN, memilih Singapura dan Indonesia. Dari segi sektor, “overweight” untuk teknologi, industri dan kewangan tertentu.

 

Malaysia

Untuk Ekuiti

 1. Kami menggunakan pendekatan barbel daripada bias pertumbuhan kepada mod pemeliharaan modal.
 2. Sektor yang menjadi tumpuan ialah sektor yang mempunyai kualiti defensif dan kadar pulangan tinggi

 

Untuk Pendapatan Tetap

 1. Pasaran bon Malaysia disokong oleh jangkaan kadar faedah yang lebih rendah dan banyak mudah tunai dalam sistem.
 2. Portfolio defensif, yang menumpukan pada nama kelas tinggi untuk perlindungan kredit serta pendirian jangka masa yang neutral.
 3. Ambil peluang untuk melabur dalam bon kerajaan dan bon berkaitan kerajaan dengan mengambil kira pembetulan baru-baru ini.
 4. Pemilihan kredit tetap menjadi kunci untuk pengembalian portfolio dan akan terus berhati-hati memilih terhadap pengeluar dengan metrik kredit yang lebih kuat dan lebih berdaya tahan.

 

Kenyataan:
Kami mendasari dokumen ini pada maklumat yang diperoleh daripada sumber yang kami anggap sebagai boleh dipercayai, tetapi kami tidak membuat sebarang perwakilan atau jaminan atau menerima sebarang tanggungjawab mahu pun liabiliti mengenai ketepatan, kelengkapan atau kebenarannya. Pengungkapan pendapat yang terkandung dalamnya merupakan pendapat Principal Asset Management Berhad (sebelumnya dikenali sebagai CIMB-Principal Asset Management Berhad) sahaja dan boleh berubah tanpa pemberian notis. Dokumen ini tidak boleh ditafsirkan sebagai tawaran atau permintaan tawaran untuk membeli atau melanggan atau menjual produk pelaburan Principal Asset Management Berhad.


Klik di sini untuk bacaan lanjut atau murut turun dalam bentuk PDF