Keserasian kewangan: Kewangan dalam hubungan

Di dalam hubungan yang terbaik sekalipun, isu wang boleh menyebabkan perselisihan dan ketegangan. Dapatkan petua-petua untuk mencari landasan untuk keserasian ke arah matlamat kewangan yang sama dari wartawan pakar kewangan, Jean Chatzky yang juga merupakan editor programTODAY show NBC.

Taktik untuk mengekalkan keamanan dan semangat anda.

Biarkan perbezaan-perbezaan yang ada membuat anda lebih kuat.
Fikir kembali kepada sebab utama yang menarik minat anda kepada pasangan anda. Kemungkinannya, sebahagian daripada tarikan itu adalah sifat yin dan yang-bertentangan antara satu sama lain namun bersikap saling melengkapi. Perbezaan itu tidak akan berubah hanya kerana anda telah berkahwin.

Kita cenderung untuk menganggap bahawa setelah berkahwin, kita sepatutnya menjadi satu unit, dengan satu set tingkah laku dan satu impian. Itu tidak realistik. Berpakatlah untuk bukan hanya mengingati kekuatan-kekuatan individu anda, tetapi juga untuk menggunakannya untuk menjadikan keluarga anda lebih kuat.

Tetapkan batasan anda.
Sesetengah pasangan mendapati ia membantu untuk menetapkan had perbelanjaan mingguan atau bulanan yang mereka tidak akan ingkar tanpa membincangkannya terlebih dahulu. Jumlah sebenar terpulang kepada anda, pilih salah satu nilai yang masuk akal dalam konteks bajet/belanjawan dan matlamat kewangan anda.

Nyatakan beberapa kebebasan kewangan.
Anda mungkin ingin membelanjakan lebih banyak atau menyimpan lebih banyak dan anda sepatutnya dapat melakukan itu sekali-sekala tanpa meminta izin.

Itulah sebabnya kami adalah peminat besar 'akaun anda, saya dan kami'. Bayar bil bulanan, simpan untuk matlamat bersama anda, dan kemudian saling memberi sedikit kebebasan kewangan dengan baki yang tinggal. Ia adalah salah satu kunci kepada hubungan yang lebih bahagia.