Mengapa saya perlu menyimpan lebih banyak daripada caruman KWSP saya untuk bersara?

Semasa anda merancang untuk bersara, perkara utama yang anda perlu tahu adalah anda memerlukan dua pertiga daripada pendapatan terakhir untuk mengekalkan gaya hidup yang sama sebelum bersara. Maksudnya jika anda memperolehi RM7,500 sebulan pada tahun terakhir anda bekerja, anda memerlukan RM5,000 sebulan semasa anda bersara - jika tidak, anda harus mengubah gaya hidup anda.

Panduan perbelanjaan KWSP "Belanjawanku" menganggarkan bahawa pasangan veteran yang tinggal di Lembah Klang (berdasarkan tahun 2019) memerlukan RM3,090 sebulan untuk "taraf kehidupan yang munasabah".

Apa maksudnya untuk golongan muda pada hari ini?

Mari kita ambil contoh Salmah, berusia 22 tahun. Gaji bulanannya adalah RM2,500 dan sepanjang kerjayanya dia memperolehi kenaikan gaji 3% setiap tahun sehingga dia mencapai 60. Dia merancang untuk bersara pada usia 60 tahun dan ingin simpanannya bertahan sehingga 20 tahun.

  • Berdasarkan maklumat ini, dia memerlukan RM1.095 juta diperlukan (2/3 dari gaji terakhir) pada usia 60 tahun hingga 20 tahun terakhir dalam persaraan.
  • Dana KWSPnya  yang  terkumpul pada usia 60 tahun: RM974,641 (dengan anggapan tidak ada yang digunakan untuk membiayai perumahan, bil perubatan, Haji atau pendidikan. Sekiranya jumlah tersebut digunakan, wang yang tinggal untuk persaraannya kemungkinan besar tidak akan mencukupi. di mungkin  
  • Kekurangan pada usia 60 tahun: RM997,919 atau lebih.


Ini menunjukkan bahawa walaupun simpanan KWSP boleh membantu kehidupan anda selepas bersara, ianya masih tidak mencukupi. Kerana itu, alternative lain seperti PRS dapat membantu. Lebih awal anda bermula - lebih baik situasi kewangan anda kerana kesan pengkompaunan  yang berganda.

 

Bagaimana PRS dibandingkan dengan pilihan persaraan yang lain?

Berikut adalah carta ringkas untuk membantu membandingkan PRS dengan pilihan lain yang mungkin anda ada untuk membantu anda menyimpan dengan lebih banyak untuk persaraan anda.

 

PRS

Unit Amanah

Simpanan KWSP

Insentif cukai hingga RM3000 sehingga tahun 2021

Tiada insentif cukai

Insentif cukai RM6000

Kredit dilindungi

Pemiutang tidak dilindungi

Kredit dilindungi

Ada pencalonan waris

Pelepasa aset wasiat  yang lebih cepat semasa kematian, iaitu dalam masa 18 hari bekerja

Pencalonan tidak tersedia. UT menjadi sebahagian daripada Akta Wasiat / Wasiat atau Pembahagian. Pengagihan aset yang lebih lama kepada pewaris, 3-5 tahun atau lebih

Ada pencalonan waris

Caj Jualan:

  • Runcit - hingga 3%
  • Melalui Rancangan Tajaan Majikan -0% secara kekal


Yuran Pengurusan Tahunan: 1.4%

Caj Jualan: sehingga 6.5%

Yuran Pengurusan Tahunan:
sehingga 1.8%

Caj Jualan:
(barang dari 1 Mei 2020 hingga 30 April 2021)

  • Melalui rakan pengedar– sehingga 1.5%
  • Dalam talian melalui KWSP i-Invest – 0%

Yuran Pengurusan Tahunan:
sehingga 1.8%

Insentif Cukai untuk RM3000 pertama, sehingga tahun 2025.