Dari meja CIO – Makluman mengenai pasaran

Pelabur yang dihormati,
Ketika kita melihat kembali beberapa minggu terakhir, dapat diperhatikan bahawa pasaran berasa selesa dengan koronavirus (COVID-19) apabila pertama kali tersebar di luar China. Ramai beranggapan bahawa memandangkan China mengawal situasi, maka negara-negara lain akan lebih bersedia untuk menangani penyebaran virus di negara masing-masing. Pasaran menjadi semakin tidak stabil setelah menyedari bahawa kebanyakan negara sebenarnya tidak bersedia untuk membendung virus tersebut.

Kami menggalakkan pelabur untuk memegang portfolio pelaburan yang pelbagai untuk membantu mengagihkan risiko mereka. Apabila anda melabur untuk jangka masa panjang, anda dapat mengatasi tempoh ketidakstabilan ini dengan kekal mengikuti haluan daripada terus berusaha keluar dari pasaran, dan kemudian kembali ke pasaran. Kejayaan dalam pelaburan tidak hanya memerlukan cukup sikap pesimis untuk mencegah rasa selesa, tetapi juga cukup sikap optimis untuk memberi harapan. Pada ketika seperti ini, pelabur perlu melawan emosi mereka dan menumpu pada matlamat jangka panjang mereka.

Diperhatikan bahawa harga saham dipengaruhi terutamanya oleh dua perkara:
1.     Asas, seperti pandangan mengenai petunjuk pendapatan, aliran tunai dan kunci kira-kira.
2.     Psikologi, bagaimana perasaan pelabur tentang asasnya.

Harga saham jelas mengalami turun naik lebih banyak daripada pendapatan dan aliran tunai. Sebab utamanya bukan kerana asasnya berubah banyak tetapi tingkah laku manusia dipengaruhi oleh sebab-sebab psikologi dan emosi.

Bagaimana menilai suasana pasaran?
Pelabur profesional mempertimbangkan asas dan penilaian (harga berbanding perolehan, pulangan dividen, harga berbanding buku) untuk memberitahu sama ada pasaran berada pada tahap tawar-menawar. Perkara yang kita percaya yang hampir sama pentingnya ialah faktor kualitatif dan tidak dapat diukur seperti suasana dalam pasaran. Berikut adalah yang digunakan sebagai pengukur, misalnya, pelaporan media mengenai keadaan ekonomi (optimis atau pesimis), turun naik pasaran saham, bon dan mata wang, tahap selera risiko yang tersirat oleh ulasan pasaran, perihalan keadaan kewangan, dan perbincangan mengenai senario pasaran.

Pasaran berubah daripada rasa selesa kepada kapitulasi. Dari tahun ke tahun, pasaran saham global turun lebih dari 20%.

Sebelum COVID-19, kita mengalami pasaran bul terpanjang dalam sejarah AS (2009-2020). Hari ini, kita berada di hujung spektrum yang lain dengan ulasan mengenai pengecutan ekonomi dan kebimbangan mengenai dislokasi kewangan. Ini merupakan reaksi berlebihan dan akan kembali kepada keadaan wajar dari masa ke semasa apabila kita mendapat lebih banyak data. Kebenaran berada di antara kedua-dua titik terlampau.

Rangka kerja untuk dipertimbangkan tentang krisis
 

CIO
Sumber: UBS, Mac2020.

Dunia kini memerangi Covid-19 secara agresif: Dengan kitaran berita 24/7, dunia sedang memerhatikan bagaimana seriusnya keadaan koronavirus. Langkah-langkah sedang dilakukan untuk membantu meratakan lengkung, memulihkan ekonomi dan membantu pasaran dengan yakin agar meninggalkan virus COVID-19 di belakang kita. Suasana pasaran tidak menunjukkan kepastian tetapi mempengaruhi kebarangkalian pembacaan tentang pasaran dengan betul. Walau bagaimanapun, ia berguna. Apa yang kami perhatikan, ada kebarangkalian besar untuk memanfaatkan daripada sentimen pasaran yang tertekan sekarang. Kami yakin kesan terhadap ekonomi mungkin berterusan sehingga September dengan pemulihan bermula pada suku keempat.

Garis masa tentang cara ekonomi bertindak balas
 

2

 

  • Lebih banyak negara melakukan kawalan perlindungan yang tidak pernah berlaku dahulu (cth. penutupan perniagaan yang tidak penting, peraturan duduk di rumah, dll.) - lihat Lampiran. Walaupun langkah-langkah ini kelihatan negatif, ia akan akhirnya menyumbang kepada pemulihan. Banyak perniagaan akan memilih untuk mengekalkan pekerja mereka jika mereka tahu perniagaan mereka dapat dibuka semula dalam jangka waktu yang singkat, kerana mahal dan sukar untuk mengambil bekerja semula bakat yang berkualiti.
  • Kerajaan di seluruh dunia mengumumkan atau sedang merancang rangsangan fiskal yang sangat besar untuk mengatasi kejutan ekonomi, sebagai contoh, AS (10% dari KDNK), Jepun (10%), Singapura (11%).
  • Bank pusat telah memotong kadar faedah dan mendedahkan senarai langkah-langkah yang membantu mengurangkan tekanan pasaran kewangan.


Perspektif ekuiti: Kami menganggap dana ekuiti mampu pulih apabila wabak ini berakhir. Ada kebarangkalian bahawa kerajaan dan bank pusat tidak akan segera mengurangi penglibatan dalam pasaran dan ekonomi sebaik sahaja penurunan ini berlalu. Dasar fiskal dapat berjalan seiring dengan dasar kewangan, cth. bank pusat dapat menggunakan lebih wang dengan peningkatan besar dalam perbelanjaan kerajaan. Perbelanjaan kerajaan boleh disalurkan secara langsung ke tangan orang ramai dan syarikat yang memerlukan.

Beberapa perkara yang perlu diperhatikan pada masa akan datang:

  • Penggabungan industri dalam industri tertentu seperti pembuatan kenderaan, restoran, runcit, dan syarikat penerbangan.
  • Peningkatan populariti bagi trend yang baru muncul, seperti membeli-belah atas talian, pesanan runcit dan makanan, platform kecergasan dalam talian, dll.


Apa yang perlu dilakukan: Memiliki portfolio pendapatan tetap dan ekuiti yang pelbagai dan seimbang adalah wajar. Kami lebih menyukai ekuiti Asia berbanding ekuiti global kerana Asia akan pulih lebih cepat daripada wabak virus.

  • Bagi mereka yang melabur dalam ekuiti: Lawan emosi yang biasanya disebabkan ketika turun naik pasaran yang jelas dan jangan bertindak balas dengan cepat terhadap rentetan berita dan sentimen negatif.
  • Bagi mereka yang berada di luar: Labur dalam jumlah yang kecil ke dalam ekuiti dalam jangka masa tertentu mungkin lebih mudah dilakukan secara psikologi. Sekiranya pasaran jatuh lebih banyak, anda masih mempunyai wang tunai untuk membeli. Dan sekiranya ia meningkat pantas, anda tidak akan merasa terlalu menyesal kerana ketinggalan peningkatan pantas itu sepenuhnya.


Lampiran
Negara, negeri dan bandar terpilih dikenakan sekatan pergerakan disebabkan oleh pandemik Covid-19

Negara/Negeri/BandarTarikh Dilaksanakan
 Amerika Utara 
AS (tiada sekatan pergerakan seluruh negara)Negeri (31 dikenakan sekatan pergerakan): California, New York, Connecticut, Delaware, Florida, Hawaii, Idaho, Illinois, Indiana, Louisiana, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, Oklahoma, Ohio, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, Texas, Virginia, Washington DC, Negeri Washington, Virginia Barat, Wisconsin, Colorado, Atlanta, KentuckyCalifornia, Pennsylvania (Mac 19), Texas (Mac 21), New York (Mac 22), Virginia, Washington DC (Mac 25)
Kanada (tiada sekatan pergerakan seluruh negara)Wilayah (3 dikenakan sekatan pergerakan): Quebec, Nova Scotia, OntarioQuebec, Nova Scotia, Ontario (Mac 23)
Eropah dan negara-negara Nordic 
ItaliMac 9
SepanyolMac 14
PerancisMac 17
JermanMac 22
UKMac 23
AustriaMac 16
PolandMac 24
BelgiumMac 18
Belanda (tiada sekatan pergerakan seluruh negara) * Covid-19 terkawal 
PortugalMac 19
DenmarkMac 11
Finland (tiada sekatan pergerakan seluruh negara)
Wilayah: Uusimaa (sekatan pergerakan)
Mac 26
Switzerland (tiada sekatan pergerakan seluruh negara) 
Sweden (tiada sekatan pergerakan seluruh negara) 
Asia Pasifik 
Japan (tiada sekatan pergerakan seluruh negara) * Covid-19 terkawal 
AustraliaMac 23
New ZealandMac 26
IndiaMac 24
China (tiada sekatan pergerakan seluruh negara) * Covid-19 terkawalHubei
(Jan 23, akan ditarik balik pada 8 April)
Indonesia (tiada sekatan pergerakan seluruh negara)
Jakarta dan 6 wilayah, i.e., Yogyakarta, Jawa Barat, Jawa Timur, Banten, Kalimantan Barat, Kalimantan Timur (darurat)
Jakarta (Mac 20)
Philippines (tiada sekatan pergerakan seluruh negara)
Luzon (dalam sekatan pergerakan)
Luzon (Mac 16)
Vietnam (tiada sekatan pergerakan seluruh negara) * Covid-19 terkawal 
Myanmar (tiada sekatan pergerakan seluruh negara) * Covid-19 terkawal 
Singapore (tiada sekatan pergerakan seluruh negara) * Covid-19 terkawal 
South Korea (tiada sekatan pergerakan seluruh negara * Covid-19 terkawal 
Taiwan (tiada sekatan pergerakan seluruh negara) * Covid-19 terkawal 
ThailandMac 26
MalaysiaMac 16

Sumber: Pelbagai laporan berita

Disediakan oleh Christopher Leow.

 

Dokumen ini bertujuan memberikan pendidikan secara alamiah dan tidak bertujuan untuk dijadikan sebagai pengesyoran untuk membeli produk Principal Asset Management Berhad.
Melabur melibatkan risiko, termasuk kemungkinan kehilangan modal. Peruntukan dan kepelbagaian aset tidak menjamin keuntungan atau melindungi daripada kerugian.
Prestasi indeks menggambarkan hasil yang tidak dikendalikan untuk segmen pasaran yang diwakili oleh saham atau bon yang dipilih. Tidak ada jaminan pilihan pelaburan berdasarkan indeks yang sepadan dengan prestasi indeks yang diikuti. 

Klik di sini untuk bacaan lanjut atau muat turun dalam bentuk PDF.