Adakah pelaburan berisiko?

Kehidupan boleh berisiko. Membeli rumah, kembali ke sekolah, menukar kerjaya, semuanya berisiko tetapi mungkin akan membuahkan hasil untuk anda dalam jangka masa panjang. Begitu juga dengan pelaburan. Risiko mungkin terdengar menakutkan, tetapi boleh menjadi elemen penting dalam pelaburan - dan mungkin menjadi sebab mengapa wang anda bertambah dari masa ke masa.

Mengapa risiko pelaburan penting

Bagi pelabur seperti anda, risiko merujuk kepada tahap ketidakpastian dan / atau potensi kerugian kewangan yang wujud dalam keputusan pelaburan. Dengan kata lain, melaburkan wang anda tanpa mengetahui sama ada anda akan mendapat pulangan yang diinginkan atau mengalami kerugian yang tidak dijangka.

Oleh itu, mengapa mengambil risiko daripada menyimpan wang anda? Risiko dapat membantu anda memperoleh pulangan yang lebih besar.

Sekiranya anda ingin memberi wang anda peluang yang lebih besar untuk berkembang, merasa selesa dengan risiko mungkin merupakan idea yang baik. Walau bagaimanapun, tahap risiko yang anda ambil bergantung kepada anda.

Jika perubahan jangka pendek dalam nilai pelaburan anda tidak mengganggu anda, anda mungkin mengambil risiko. Namun, jika memikirkan penurunan nilai — bahkan untuk satu hari — membuat anda tidak tenang, maka mengambil risiko lebih sedikit mungkin akan menjadi lebih cepat.

Sekiranya anda melabur untuk tujuan jangka panjang, sukar untuk menghilangkan risiko sambil memperoleh potensi pulangan pelaburan anda.

Terdapat dua cara risiko pelaburan yang dapat menguntungkan anda

  1. Secara umum, stok boleh menjadi kaedah yang baik untuk membantu anda memperoleh pulangan pelaburan dalam jangka masa panjang. Beberapa tahun indeks pasaran, seperti S&P 500 lebih baik daripada rata-rata dan beberapa lebih buruk, tetapi ketika melihat jangka masa yang lebih lama, terdapat lebih sedikit tempoh negatif daripada positif. Bagi pelabur yang mengambil risiko dan menyimpan wang mereka di pasaran saham dalam jangka masa panjang, nilai pelaburan mereka mungkin meningkat.
  2. Inflasi menyebabkan harga meningkat dari masa ke masa. Sekiranya anda mahu pelaburan anda mengikuti kenaikan tersebut, anda mungkin perlu mengambil risiko.

Tetapi anda mesti mencari keseimbangan — tempat di mana anda memperoleh cukup pulangan untuk membantu memenuhi matlamat persaraan anda dan merasa selesa dengan jumlah risiko yang anda ambil. Memahami bagaimana risiko berfungsi dan bagaimana anda rasa ia menolong anda mendapatkan keseimbangan itu.

Risiko yang anda hadapi sebagai pelabur

Risiko Inflasi

Kecenderungan kenaikan harga dari masa ke masa. Itulah sebabnya segelen susu berharga lebih banyak hari ini daripada 20 tahun yang lalu, dan mengapa satu dolar pada masa akan datang mungkin tidak dapat membeli sebanyak yang sekarang. Sekiranya inflasi tidak ada, anda boleh memasukkan semua simpanan anda ke dalam kotak di bawah katil anda sehingga anda memerlukannya.

Risiko Jangka Panjang

Risiko melebihi simpanan anda. Tanpa mengetahui berapa lama anda akan hidup, sukar untuk mengetahui berapa banyak wang yang anda perlukan semasa bersara. Risiko ini adalah sesuatu yang perlu anda pertimbangkan semasa membuat rancangan jangka panjang anda.

Beberapa risiko pasaran yang anda hadapi sebagai pelabur

Risiko Pasaran

Risiko kerugian disebabkan oleh perubahan faktor pasaran yang mempengaruhi keseluruhan prestasi pasaran kewangan. Stok boleh naik satu hari dan turun pada hari berikutnya. Fakta bahawa perubahan ini dapat mengakibatkan kehilangan nilai adalah yang membuat pasar berisiko.

Penting untuk diperhatikan perbezaan antara turun naik pasaran dan risiko pasaran. Turun naik adalah seberapa kerap dan ketara pelaburan mengubah harga dari masa ke masa, sementara risiko pasaran adalah kebarangkalian perubahan akan mengakibatkan kehilangan nilai kekal atau tahan lama.

Risiko kadar faedah

Sekuriti pendapatan tetap, seperti bon, sensitif terhadap risiko kadar faedah apabila terdapat perubahan kadar faedah yang tidak dijangka. Apabila kadar faedah meningkat, nilai bon biasanya menurun.

Risiko Kredit

Sekiranya syarikat yang menerbitkan bon mengalami masalah kewangan atau gagal, pemegang bon tidak akan dibayar faedah yang dijanjikan atau jumlah pokoknya.

Setiap risiko ini boleh mempengaruhi pelaburan anda dan harus dipertimbangkan ketika membuat pilihan pelaburan anda. Tetapi kerana ia wujud, tidak bermakna anda tidak dapat menguruskannya.

3 strategi untuk menguruskan risiko

Sebelum anda dapat menguruskan risiko, anda perlu mengetahui tahap toleransi risiko yang tepat untuk anda. Di samping itu, anda harus mempertimbangkan seberapa baik  boleh anda mengawal emosi dan portfolio anda ketika pasaran berubah.

Ketahui toleransi risiko anda

Dengan mengenal pasti tahap toleransi risiko anda, ia akan membolehkan anda memilih antara skala konservatif (lebih kurang mengambil risiko) dan agresif (lebih mengambil risiko). Profil anda dapat membantu anda memilih pelaburan dan membina portfolio pada tahap risiko yang anda selesa, sambil terus berusaha mencapai matlamat anda.

Apabila matlamat pelaburan anda semakin hampir, anda mempunyai masa yang kurang untuk pulih dari kejatuhan pasaran jangka pendek. Pada ketika ini, menjaga nilai pelaburan anda lebih penting daripada pulangan, jadi profil risiko anda mungkin akan menjadi lebih konservatif dari masa ke masa kerana anda mempunyai l masa yang semakin kurang untuk melabur dan pulih dari kemerosotan.

Elakkan dari membeli ketika pasaran adalah tinggi nilainya dan menjual apabila  pasaran menurun

Salah satu strategi pengurusan risiko yang paling berkesan adalah dengan sentiasa berpegang kepada rancangan asal anda. Dengan memilih untuk tetap bertahan, anda memberi diri anda masa untuk melepasi tempoh pasaran yang tidak menentu. Apabila anda melabur untuk matlamat jangka panjang seperti persaraan, anda akan mempunyai tahap toleransi risiko yang lebih tinggi apabila anda melabur lebih awal — masa membantu anda pulih dari kemelesetan ekonomi dan membolehkan anda memanfaatkan potensi pertumbuhan pasaran. Sekiranya anda mempunyai tahap toleransi risiko yang rendah, memulakan pelaburan lebih awal dapat memberi anda masa untuk mengembangkan portfolio pelaburan anda dengan pelaburan yang kurang berisiko.

Mempelbagaikan portfolio pelaburan anda

Strategi terakhir anda dalam mengurus risiko adalah dengan mempelbagaikan portfolio pelaburan anda. Ia adalah satu konsep penting yang perlu diingat semasa anda membina portfolio pelaburan anda. Dengan memilih jenis pelaburan yang berbeza, anda dapat mengimbangi ketidaktentuan pilihan berisiko dengan pelaburan kurang berisiko yang lebih konsistensi.

Pelaburan melibatkan risiko - tetapi ia tidak sepatutnya menakutkan anda. Malah apabila anda memahami toleransi risiko dan strategi-strategi yang ada dalam pengurusan risiko, anda akan dapat membina strategi pelaburan yang membantu anda berasa yakin.

 

1 Berdasarkan pengiraan hingga 2018, Standard & Poor's

Pelaburan melibatkan risiko, termasuk kemungkinan kehilangan principal. Prestasi masa lalu tidak menjamin hasil masa depan.

Peruntukan dan kepelbagaian aset tidak menjamin keuntungan atau melindungi daripada kerugian.

Melabur dalam ekuiti melibatkan lebih banyak risiko daripada sekuriti lain dan berpotensi untuk memperoleh pulangan yang lebih tinggi dan kerugian yang lebih besar. Dua risiko utama yang berkaitan dengan pelaburan pendapatan tetap adalah risiko kadar faedah dan risiko kredit. Sila maklum, ketika kadar faedah meningkat, harga bon yang ada menurun dan boleh menyebabkan nilai pelaburan menurun. Perubahan dalam kadar faedah mempunyai kesan yang lebih besar terhadap bon dengan tempoh matang yang lebih lama berbanding bon yang mempunyai tempoh matang yang lebih pendek.

Subjek dalam komunikasi ini adalah bersifat pendidikan dan diberikan dengan pemahaman bahawa Principal® tidak memberikan nasihat undang-undang, perakaunan, atau cukai. Anda harus berunding dengan penasihat yang sesuai mengenai semua perkara yang berkaitan dengan kewajiban dan keperluan perundangan, cukai, atau perakaunan.