Adakah anda akan mempunyai pendapatan yang mencukupi untuk persaraan yang anda inginkan?

Prinsip asas: Membuat simpanan yang lebih

Kerana tempoh hayat individu semakin meningkat, kehabisan wang dalam persaraan adalah suatu kemungkinan yang sebenar. Luaskan pilihan simpanan anda-melabur wang melebihi keperluan mandatori ke KWSP (dan menguasai pelaburan KWSP anda dengan KWSP i-Invest) - boleh membantu memastikan wang persaraan anda mencukupi.

Wang memberikan anda pilihan. Dengan memastikan anda mempunyai apa yang anda perlukan, anda tidak perlu rasa bimbang dan boleh menikmati persaraan yang anda telah bekerja keras untuk dicapai.

Piramid simpanan persaraan

Fikirkan cara menyimpan untuk bersara sebagai sebuah 'kerusi berkaki tiga,' yang termasuk:

  • Bagaimana anda boleh cuba memaksimumkan simpanan KWSP anda dengan membuat  pelaburan dana unit amanah melalui KWSP i-Invest.
  • Skim Persaraan Persendirian.
  • Simpanan tambahan (seperti pelaburan dan simpanan)

 

Sumbangan mandatori adalah permulaan yang baik, tetapi kebanyakannya mendapati mereka memerlukan lebih banyak lagi simpanan untuk terus menjalani gaya hidup yang mereka sudah biasa sekarang dalam persaraan. Ini termasuk mempelbagaikan pelaburan mereka dan mengambil kesempatan daripada penyelesaian seperti Skim Persaraan Swasta, platform dalam talian i-Invest KWSP, pelan simpanan dan dana Unit Amanah.

Fikirkan cek gaji vs "cek permainan"

Apabila membuat persediaan sebelum persaraan, mulakan dengan menganggarkan perbelanjaan anda. Hitungkan bayaran / sewa, kos utiliti, makanan dan perubatan anda-perkara-perkara yang perlu untuk anda meneruskan hidup. Seterusnya, tentukan berapa banyak yang anda jangkakan akan peroleh dari KWSP dan mana-mana sumber lain yang terjamin. Kemudian pertimbangkan pilihan pelaburan lain untuk mengatasi sebarang kekurangan.

Lihat wang anda sebagai cek gaji dan 'cek permainan,' "Cek gaji (pendapatan terjamin) membayar barang keperluan. Cek permainan (wang berdasarkan prestasi pasaran) adalah untuk perbelanjaan  seperti rekreasi dan hiburan.

Pelbagaikan sumber anda untuk simpanan persaraan, dan anda boleh berehat dengan selesa (dan senang!) dalam fasa hidup yang seterusnya.