4 tanda anda sedia melabur dan belanjawan anda sesuai untuk melabur

Jika anda klik pada cerita ini, anda mungkin bersedia untuk melabur wang untuk matlamat masa depan. Sekiranya pelaburan menjadi sebahagian daripada realiti anda? Bagaimana anda tahu anda bersedia untuk memulakan pelaburan? Berikut adalah tanda-tanda untuk membantu anda mengenalpasti.

1. Dana kecemasan yang lengkap

”Apa sahaja boleh berlaku. Adalah baik untuk mempunyai dana kecemasan dengan kos perbelanjaan sekurang-kurangnya tiga bulan untuk memberikan anda kestabilan yang diperlukan untuk pelaburan. Dana kecemasan anda akan memberi anda ruang jika apa-apa perkara yang tidak dijangka berlaku, jadi anda tidak perlu manfaatkan pelaburan  sedia ada untuk tujuan lain.

2. Lebihan wang setiap bulan

Dana kecemasan anda kelihatan bagus. Anda membayar semua bil dan hutang yang berfaedah tinggi. Anda mempunyai wang yang cukup untuk membeli barangan runcit dan perbelanjaan lain. Masih ada baki? Tidak perlu banyak. Pelaburan adalah tentang mula daripada kecil dan berkembang dari semasa ke semasa. Kuncinya adalah untuk kekal melabur wang yang dilaburkan supaya dapat berfungsi untuk anda.

3. Matlamat jangka Panjang

Melabur lebih berkesan  jika anda tahu matlamat anda. Di sinilah peranan matlamat jangka panjang anda . Matlamat memberikan arah dan fokus untuk pelaburan anda. Mungkin matlamat anda adalah persaraan yang selesa. Mungkin ia adalah menghantar anak anda ke sebuah kolej yang bagus . Anda perlu teliti dan realistik tentang apa yang anda ingin capai.

4. Akses kepada pelan persaraan

Jika anda menyumbang kepada skim persaraan swasta (PRS), anda mungkin telah mengambil langkah besar ke arah pelaburan. PRS bertujuan untuk membantu individu mengumpul tabungan untuk bersara kelak, di samping tabungan persaraan mandatori mereka. Ringkasnya, semakin banyak tabungan yang diketepikan, semakin selesa persaraan anda nanti.