Mewujudkan pendapatan persaraan: 3 langkah untuk mendapatkan gaji 'baru' anda

Setiap individu mempunyai kehendak yang berbeza dalam persaraan. Anda mungkin mahu bermain golf setiap hari. Pasangan anda ingin melawat kakaknya sebulan sekali. Dan jiran sebelah anda mahu lebih banyak kerja sukarela dan mengambil kelas zumba.

Itulah sebabnya anda memerlukan strategi peribadi-yang berfungsi untuk anda dan apa yang anda mahukan. Ia adalah bahagian penting untuk menjadikan simpanan bertahun-tahun menjadi pendapatan persaraan.

Tiga langkah untuk membina pelan pendapatan persaraan anda

Langkah 1: Tentukan matlamat persaraan anda.

Apakah aktiviti yang anda bayangkan akan lakukan semasa persaraan anda? Bagaimanakah ia mengubah bajet anda semasa tahun-tahun bekerja anda? Sekiranya anda mempunyai pasangan atau teman, adakah anda merancang untuk bersara pada masa yang sama atau anda mempunyai matlamat yang berbeza? Banyak yang perlu difikirkan apabila anda bermimpi mengenai fasa seterusnya dalam hidup anda.

Langkah 2: Menganalisis keadaan kewangan anda.

Semak peruntukan aset semasa anda dan bagaimana ia berfungsi untuk anda dalam portfolio pelaburan dan akaun persaraan anda.

Juga pertimbangkan pendapatan anda yang dijangkakan semasa persaraan nanti. Catatkan senarai hutang yang akan anda masih bayar selepas bersara. Kemudian anggarkan berapa lama simpanan anda mungkin bertahan.

Langkah 3: Menilai pilihan anda dan menyesuaikan.

Sekiranya analisis anda mendedahkan anda tidak dapat mencapai matlamat persaraan anda, tentukan langkah-langkah seterusnya. Berikut adalah beberapa idea untuk menguruskan perbelanjaan dan meningkatkan simpanan.

  • Meningkatkan sumbangan sukarela anda kepada Skim Persaraan Swasta.
  • Membuat pelaburan tunai ke dalam Dana Unit Amanah.
  • Kekurangan dana untuk melabur? Gunakan dana dalam i-Invest KWSP untuk memaksimumkan simpanan anda.
  • Laraskan bajet anda untuk mengurangkan perbelanjaan.
  • Menguruskan hutang supaya anda mempunyai lebih banyak wang untuk simpanan jangka panjang.

Beri perhatian kepada butiran.

Apabila menilai pilihan anda untuk pendapatan persaraan, pertimbangkan perbezaan yuran dan perbelanjaan, serta implikasi cukai dan undang-undang, untuk setiap pilihan. Juga pertimbangkan toleransi risiko anda dan jangka masa sebelum bersara.

Dengan mengambil pendekatan yang dirancang untuk mewujudkan pendapatan persaraan, anda dapat mengelakkan situasi dimana simpanan anda tidak mencukupi untuk tempoh persaraan anda. Tambahan pula, apabila anda tahu anda mempunyai simpanan persaraan yang mencukupi, anda dapat membelanjakan wang anda tanpa rasa takut dan menikmati kehidupan anda dengan lebih baik.