Kebahagiaan perkahwinan dan wang: Apa yang harus dikunci sebelum berkahwin

Sedang merancang perkahwinan anda? Luangkan masa untuk merancang masa depan kewangan anda juga. Membincangkan kewangan dan matlamat anda dengan pasangan anda boleh membantu anda membina kehidupan yang lebih bahagia dan memuaskan bersama.

Lima topik untuk memulakan perancangan anda

1. Sikap tehadap wang
Sesetengah individu melihat akaun simpanan sebagai selimut keselamatan; ada yang melihatnya sebagai cara untuk membayar percutian tahunan. Sekiranya anda dan pasangan anda mempunyai pandangan yang berbeza, pastikan rancangan kewangan anda menghormati keperluan dan pilihan kewangan kedua-dua anda.

2. Pelan kontingensi
Apa yang akan berlaku jika perkara yang tidak dijangka berlaku dalam hidup kita? Anda dan pasangan anda sepatutnya mempunyai rancangan untuk senario seperti ini:

  • Salah seorang daripada anda kehilangan pekerjaan
  • Salah seorang daripada anda ingin meninggalkan pekerjaannya untuk menghabiskan lebih banyak masa dengan keluarga
  • Salah seorang daripada anda ingin berpindah pekerjaan ke lokasi yang lain
  • Salah seorang daripada anda kehilangan keupayaan untuk bekerja dan memperoleh pendapatan kerana sakit atau kecederaan

3. Tahap hutang
Mempunyai perbincangan yang jujur ​​tentang hutang dan tabiat perbelanjaan anda. Jadikan perancangan kewangan dan pembayaran hutang, bermula dengan yang menawarkan faedah paling tinggi,

4. Akaun Bersama atau berasingan
Sesetengah pasangan menggabungkan kewangan mereka sepenuhnya apabila mereka berkahwin, sementara ada yang memilih untuk memisahkannya. Jika anda merancang untuk mengekalkan akaun anda sendiri, pertimbangkan:

Membuka satu akaun semakan bersama untuk menampung kos perbelanjaan yang dikongsi, dengan kedua-dua anda mendepositkan satu jumlah tetap setiap bulan.

  • Bahagikan tanggungjawab membayarperbelanjaan berdasarkan pendapatan setiap pasangan.

5. Bajet yang realistik
Perbelanjaan yang berlebihan boleh mendatangkan malapetaka kewangan dan gangguan emosi pada perkahwinan. Elakkan masalah ini dengan membuat pelan perbelanjaan bulanan dan mengemas kininya dengan kerap.

Belanjawan pintar harus:

  • Membantu anda menyimpan untuk persaraan
  • Mempunyai matlamat jangka pendek dan panjang
  • Mengagihkan dana untuk perumahan, pengangkutan, pembayaran balik hutang dan barangan lain dalam jumlah yang sesuai dengan anda berdua.
  • Berikan anda dan pasangan anda sedikit kebebasan berbelanja

Perbincangan ini bukan hanya mengenai wang semata-mata, tetapi untuk bersama-sama mewujudkan kehidupan yang lebih baik.